Šta nam doktori savjetuju za mališane u vanrednim situacijama?

Sigurni smo da svi roditelji imaju puno pitanja za doktore u vanrednim uslovima kao što je epidemija COVID-19. Život mališana se drastično mijenja, stoga smo odlučili pitati zdravstvenu struku za nekoliko savjeta, koji roditeljima mogu biti od velike pomoći. 

Kakvo je mišljenje zdravstvene struke po pitanju opasnosti virusne epidemije COVID-19 za najmlađe?

Za sada nema dovoljno podataka da bi se mogla tvrditi visina opasnosti, ali je opasan kao i za cijelu populaciju. Postoje podaci da djeca lakše podnose bolest izazvanu virusom, ne zna se zbog čega. U svakom slučaju su podjednako izloženi virusu kao i odrasli.

 

Kako da roditelji pristupaju djeci u vanrednim uslovima, da li da im pokušaju objasniti situaciju i na koji način je to najbolje izvesti?

Najvažnije je da djeca ne osjete da postoji bilo kakva vanredna situacija.

Roditelji moraju biti smireni i djeci ne remetiti svakodnevnu rutinu, koliko god je to moguće. Dječije svakodnevne aktivnosti trebaju se što manje mijenjati, što znači da se roditelj mora prema djetetu ponašati kao da se ne dešava ništa strašno. To se posebno odnosi za manju djecu, jer oni sve oko sebe osjećaju snažnije. Ukoliko je roditelj uznemiren, dijete će takođe biti uznemireno. Dakle, djecu apsolutno treba izolovati od vijesti, od uznemirujućeg programa na televiziji, od razgovora koji odrasli vode na teme koje nisu za dječije uši. Što više se igrati sa djecom, pjevati, družiti se i čuvati ih od stresa. Najpoželjnije je da se roditelj pred djetetom ponaša kao da se ništa ne dešava. Ukoliko je djete starijeg uzrasta, roditelj treba da procijeni njegovu mogućnost shvatanja i pojasniti da je ovo trenutna situacija koja nije zabrinjavajuća, te da će se brzo završiti. Treba dodatno smireno pojasniti, ukoliko dođe do konkretnih pitanja, da se u životu djeteta ništa nije promijenilo i da se ništa ni za odrasle ne mijenja.

 

Da li u vanrednoj situaciji mališane treba potpuno izolovati u zatvoren prostor, ili ih treba voditi u prirodu i dozvoljavati druženje sa drugim mališanima. Kako postupati sa djecom koja su naviknuta na vrtić a kako sa djecom koja su puno vremena provodili sa bakama i dekama?

Djecu koju čuvaju bake i deke treba treba spriječiti da ih obilaze. Potrebno im je objasniti da je time što se privremeno ne druže čine dobro za zdravlje baka i deka i njihovu opštu dobrobit .

Djeci koja su išla u vrtić i navikla da budu u grupi  treba objasniti da trenutno ne postoji mogućnost da se bude u vrtiću, ali im je taj nedostatak društva potrebno kompenzovati. Poželjno je da se djeci ne remeti previše ritam i treba ih izvoditi na svjež vazduh, ali ne treba dozvoliti okupljanje većeg broja djece. Ukoliko se izlazi u šetnju u park, isključivo u okviru porodice, poželjno je u blizini mjesta stanovanja, može i u okviru kućnog dvorišta. Djeca koja su svakodnevno zajedno mogu i dalje da se druže, u jako malim grupama (do troje djece).

Roditelji koji imaju mogućnost da djecu odvedu na selo i van grada, preporučeno ih je voditi što češće, ali bez kontakta sa drugim osobama. Djeca se na selu mogu igrati i u prirodi će lakše podnijeti novonastalu drastičnu promjenu u  svojoj svakodnevnici.

 

Šta ukoliko je u vanrednim uslovima djetetu potrebna ljekarska pomoć i šta ukoliko roditelj primjeti kod djeteta zdravstvene smetnje o kojima se priča u sredstvima informisanja (kašalj, temperatura)?

Uglavnom roditelj prema ponašanju svog djeteta može da odredi da li je dijete ozbiljno bolesno ili ne. Ukoliko su to uobičajene temperature kao i u normalnim uslovima, uz blago povišenu temperaturu i blažim zdravstvenim smetnjema roditelj u prva tri dana može da pokuša samostalno zbrinuti dijete uz uobičajeni lijek protiv temperature, te uz to prati stanje djeteta. Djetetu treba davati i dosta tečnosti, te mu omogućiti da miruje. Ukoliko se stanje djeteta ne popravi kroz tri dana, tada roditelj treba da se obrati ljekaru. Zdravstveni sistem je i u vanrednim uslovima tako organizovan da se tačno zna gdje majka može odvesti svoje dijete na pregled.

Kome roditelj da se obrati ako primjeti teže promjene u zdravstvenom stanju djeteta?

Za djecu do 6 godina odmah treba telefonski kontaktirati pedijatra, a roditelji djece starije od 6 godina treba da telefonskim putem kontaktiraju svog porodičnog doktora i dobiće prave informacije, savjete i uputstva.

Ukoliko se pojavi sumnja da se u okviru porodice jedan od članova obolio, šta uraditi?

Svakako, svi članovi porodice moraju da se izoluju od oboljelog, a djetetu prvenstveno objasniti na najjednostavniji način zašto taj član privremeno nije prisutan. Savjet struke je da se mlađem djetetu takva situacija treba predočiti, na primjer, kao da je oboljeli član odsutan zbog posla i da je to za kratak vremenski period, kao i da nema potrebe da dijete bude uznemireno. Na taj če način mališan lakše podnijeti manjak prisustva člana porodice na kojeg je naviknut, ali je važno da se i to kompenzuje pažnjom od strane drugog člana porodice.

Koji je opšti savjet doktora u vanrednim situacijama?

Dragi roditelji, budite uz svoju djecu. Igrajte se sa njima, provedite što više kvalitetnog zajedničkog vremena. Budite apsolutno smireni.

Ponavljamo, ako se jave zdravstvene smetnje, telefonski kontaktirajte porodičnog ljekara, tako ćete dobiti sve informacije za dalje korake, kao i upute gdje da se javite ukoliko je zdravstvena smetnja ozbiljna.

Dakle, bez panike, ponašajte se sasvim normalno sa djecom, jer im samo smireno možete olakšati vanredne uslove života i velike promjene u kojima se našao cijeli svijet.

download free uapkmod,action game apk mod, android apps apk mod