Najbolji izbor kozmetike za bebinu higijenu! – šta treba znati pri kupovini proizvoda

Njega bebine kože je jedna od prvih stavki sa kojom se susreće svaki roditelj nakon što beba dođe kući iz porodilišta. Mnogi roditelji kažu da ne postoje ljepši momenti u bebinom životu od onih u kojima se beba opušta, a to uključuje kupanje, kupke, kremice. Svi se slažu da najbolje bi bilo koristiti proizvode na prirodnoj bazi, bez vještačkih boja, parfema i sintetičkih mirisa, a trebalo bi koristiti proizvode koji imaju i odgovarajuću pH vrijednost.

Stoga, za bebinu kožu je neophodno izabrati kvalitetne proizvode, koji su prilagođeni nježnoj strukturi kože novorođenčeta, i koji bebicama ni u kom slučaju neće napraviti problem.

Prva stvar o kojoj se mora voditi računa je da kozmetika bude ispravno skladištena, da je u okviru roka trajanja (koji je istaknut na ambalaži), i da se ispravno koristi. Jedna od grešaka koju roditelji prave jeste da koriste previše ili premalo proizvoda, primjera radi, tokom kupanja. Kako ne postoji univerzalna količina kupke, mnogi roditelji ne znaju da ocijene koliko je količinski dovoljno, stoga stavljajući previše, mogu nehotično oštetiti nježnu bebinu kožu. Uvijek treba ocijeniti ispravno, pa čak je bolje u tokom probavanja potrošiti i određenu količinu šampona ili kupkice, dok se ne pronađe savršen omjer za bebino uživanje.

Druga važna stavka pri izboru kozmetike je miris. Nažalost, većina divnih mirisa u proizvodima za bebe su vještačkog porijekla i svoju jačinu duguju stavljanjem vještačkih parfema i esencijalnih ulja. Potrebno ih je maksimalno izbjegavati, osim u slučaju da miris dolazi od prirodnih sastojaka koji mogu bebi pomoći u rutini opuštanja i spavanja. Agresivne mirise i one koje vidno smetaju bebi treba u potpunosti izbjegavati.

Hemijski sastojci kozmetike je najvažnija stavka pri izboru proizvoda i za odrasle, a posebno kada su u pitanju baby proizvodi. Kozmetički koznervansi, koji služe da produže rok trajanja kozmetike, nisu najpoželjniji za kontakt sa bebinom kožom. Primjera radi, paraben, je sastojak koji se nalazi u velikom broju proizvoda koji dugo stoje na policama u prodaji, a veliki broj pedijatara i kozmetologa se slaže da ga treba uveliko izbjegavati.

Zadnja navedena važna stavka su – prirodni sastojci. Priroda je dala svo svoje bogatstvo u službi ljepote i njege kože, pa zašto to ne iskoristiti? Kamilica, neven, lavanda, masline i aloe vera, proizvodi su bez kojih njega ne bi bila ista, jer su njihovi sastojci zaslužni za zaštitu, hidriranje, i opuštanje. Obavezno se pri kupovini novog proizvoda treba provjeriti njegov sastav, uz malu pomoć interneta možete svaku stavku samostalno istražiti, a već postoje i aplikacije koje samo uz pomoć skeniranja QR koda urade svu analizu za kupca. Interesantan proizvod koji se tradicionalno već jako dugo vremena koristi za bebe je baby puder. Međutim, stručni ljudi sve više savjetuju da se pri izboru ovog proizvoda traži isključivo onaj na bazi kukuruznog skroba, a nikako talka (kao što je to najčešći slučaj).

Dodatak koji svi dermatolozi i pedijatri navode kao važnu stavku su tri pitanja: 1. Da li je potrebno svaki dan kupati bebu?  2. Da li su uljane kupke za bebe preteške za bebinu kožu?  3. Da li su losioni i kremice neophodni bebama?

Odgovori koje smo dobili od pedijatara su sledeći:

U ljetnom periodu važno je osvježavati bebu, radi ljepšeg i lakšeg sna, kao i radi higijene. Nije neophodno svakodnevno koristiti tešku kozmetiku, da se bebina koža ne bi navikla, ili reagovala osipom.

Posebne uljane kupke za bebe, bez vještačkih boja, parfema i sintetičkih mirisa, savršen su izbor za nježno održavanje higijene bebine kože, al i imaju antiupalni efekat, pogotovo za pelensku regiju pri iritaciji.

Ni losioni ni kremice nisu neophodni, ali mogu biti od velike koristi i pomoći, a najviše u momentima osipa, suve kože, iritacije i slično. Naravno, provjera kvaliteta i sadržaja je ono od čega roditelji uvijek moraju krenuti.

Više o proizvodima koji su pun pogodak za svaku bebu, kao i više informacija o stvaranju dobrih kozmetičkih navika, saznajte tokom 2. Dječijeg sajma „Banja Luka 2020“!

download free uapkmod,action game apk mod, android apps apk mod