Koliko djeca smiju provoditi vremena pred ekranom bez štetnih posledica?

Tokom vanrednih okolnosti svjesni smo da se život svih nas preokrenuo i da su u nemogućnosti socijalnog kontakta mediji preuzeli centralni dio naših života. To se najviše odražava na mališane, koji umjesto da se igraju na svježem vazduhu sa svojim vršnjacima i idu redovnu u školu, se moraju okrenuti ka TV programu i internetu radi učenja i razonode. Naravno, štetni uticaj gledanja u ekran različitog je intenziteta za različite uzraste, stoga se svi pitamo važno pitanje – koliko dozvoliti djeci da provedu vremena uz TV prijemnik, telefon ili računar?

 

  1. Mališani do 18 mjeseci

Svjetska zdravstvena organizacija objelodanila je rezultate studije u kojima strogo naglašavaju da djeci uzrasta do 18 mjeseci treba potpuno zabraniti gledanje u ekran, pogotovo u mobilne telefone. Razlog za to se navodi kritično doba razvoja socijalnih vještina, koje su temelj za odrastanje i razvoj, ali i napredovanje u govoru i sluhu. Djeca koja su u najranijim periodima izložena sadržajima za praćenje preko mobilnih telefona imaju problema pri učenju riječi, kasnije progovore, imaju smetnje u socijalnoj interakciji sa drugom djecom, a najveći problem primjećen kod takve djece je često povlačenje u sebe i u sopstveni svijet. Dakle, roditelj, budite pametni. Djeca do 18 mjeseci najviše benefita imaju od učenja u direktnom kontaktu sa roditeljima, porodicom, ili vaspitačicama.

  1. Od 18 mjeseci do pete godine života

Svi stručnjaci se slažu, jasno i glasno, da djeci u ovako dinamičnom periodu razvoja ne možemo zabraniti ni telefone, ni računare, ali ni TV program. Zato se akcenat treba staviti na kontroli sadržaja i kontroli vremena provedenog pred ekranom. Do sat vremena kvalitetnog programa, uz sigurnu udaljenost očiju je prihvatljivo i ne ostavlja nikakve posledice, ni za vid, ni za razvoj mališana.

  1. Od pete godine života do polaska u školu

Iako su u ovom dobu mališani malo „odrasliji“ za njih se može primjenjivati isto pravilo od maksimum jednog časa multimedijske izloženosti. Pravilo se može korigovati ukoliko je u pitanju edukativan program koji im pomaže pri učenju ili multimedijalne igre koje pomažu razvoju logike i pamćenja. Razumije se da se izloženost multimediji mora držati pod nadzorom odraslih.

  1. Polazak u školu i niži razredi osnovne škole

Vrlo opasan period u razvoju djeteta u kojem roditelji više ne mogu kontrolisati vrijeme provedeno pred ekranom, samim tim je to period koji zahtjeva više brige i više nadzora prema samom sadržaju kojem mališan pristupa. Kako su u ovom dobu djeca više izložena štetnim uticajima spolja, roditelji moraju da imaju pod kontrolom sadržaj koji mališani mogu pronaći putem multimedijalnih platformi, tako što moraju obratiti pažnju ne samo na to šta mališan gleda kada su roditelji prisutni, već šta gleda kada su roditelji odsutni i kako to utiče na njega. Što tehnološki razvoj dalje odmiče, pojavljuje se puno opasnosti, ne samo za psihički razvoj djeteta, već i za njegovu sveopštu sigurnost. Neprikladni sadržaju na koje mališan može „nabasati“ mogu imati devastirajuće posledice na njegov dalji mentalni razvoj, pa makar to vremenski bio samo i minut, stoga Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje svim roditeljima da brižno prate materijale koji se plasiraju njihovoj djeci, te da, koliko je u njihovoj moći, ograniče vrijeme prikazivanja multimedijalnog sadržaja na minimum!

 

download free uapkmod,action game apk mod, android apps apk mod