Inovativne igre za djecu u kući – Igraj se i uči! / Dječiji sajam Banja Luka

Mališani bez pauze zahtijevaju da se njihov um zabavi, stoga im komercijalne igračke brzo dosade. Roditelji mogu da pomognu, da im pruže originalne igrice u toplini doma. Mi donosimo tri prijedloga koja su dokazana u psihologiji kao odlične igre za razvijanje kolektivnog ali i takmičarskog duha, a sigurni smo da će i odrasli uživati u igrama jednako kao i mališani!

1. Igra skrivenog blaga –

Dragi roditelji, znamo da ovo traži veću angažovanost, ali dok su djeca zauzeta potragom skrivenog blaga i mozganjem, to vrijeme možete iskoristiti za sebe. Po kući, ili dvorištu, sakrijte male pokazivače sledećeg koraka, da bi igrači razmišljali kuda ih pronađeni predmet vodi. Na primjer, na početku igre možete dati djeci po jednu olovku, da razmišljaju gdje inače u kući stoje olovke, a kada tamo odu čeka ih druga smjernica…
Preporučujemo da nagrada skrivenog blaga bude slatkiš, ali može biti bilo šta što mališan voli.

2. Nastavi niz radnje –

Za ovu igru potrebno je više učesnika, najmanje dvoje. Jedan učesnik kaže rečenicu, drugi je ponovi i doda još radnje. Treći učesnik mora da zapamti i ponovi prve dvije izgovorene radnje, te doda svoju. Niz se nastavlja dok učesnici pamte šta je prethodno rečeno, a onaj ko nije pratio i zapamtio, dobija kazneni poen. Istraživanja su pokazala da su u ovakvim igrama mališani čak uspješniji od odraslih!

3. Zanimljiva školica –

Stariji se sjećaju igre „Zanimljiva geografija“, a ovo je malo „napredniji način“. Naravno, potrebno je da su mališani već vješti u pisanju, kao i da posjeduju osnovna elementarna znanja o svojoj životnoj sredini. Igra se realizuje na sledeći način:

Na list papira svaki učesnik napravi 8 kolona i iznad navede sledeće pojmove:  država, grad, rijeka, planina, biljka, životinja, predmet i ime. Igra počinje kada se slučajnim odabirom izabere slovo koje će biti prvo za sve navedene riječi. Igrači ne smiju da se dogovaraju sve dok se ne završi vremenski rok za upis pojmova. Bodovanje možete smisliti sami, važno je da se uči i zabavlja, pobjednik je onaj koji najbrže završi ispunjavanje kolona, bude najorginalniji i eventualno se sjeti riječi na navedeno slovo koje se drugi igrači nisu sjetili.

download free uapkmod,action game apk mod, android apps apk mod