Animirajte mališane tokom dugotrajnog boravka u kući! Savjeti – Dječiji sajam Banja Luka

Svi se možemo složiti da mališani ne vole boraviti dugo na jednom mjestu i uzevši u obzir njihovo doba, kao i razvoj, neophodno je da budu animirani tokom dugotrajnog boravka u kući. Bilo da je to zbog ružnog vremena ili nekog drugog uslova, donosimo zanimljive načine kako da animirate mališane i iskoristite maksimum vremena koje možete provesti zajedno!

 

  1. Uključite mališane u sezonsko pospremanje –

Ovo je odličan način da spojite ugodno sa korisnim. Naravno, poslužite se malim lukavstvom, nemojte imati naređujući ton, već glasom i zvukom koji asocira na njihov omiljeni crtani film upitajte nešto poput „Ko je spreman za avanturu potrage zagonetnih predmeta u ladici?!“.

Možete sastaviti listu predmeta koji su vam potrebni, listu onih koji nisu, a tokom pospremanja plakara sa odjećom možete imati mini modnu reviju ili kostimiranu žurku. Malo mašte može svašta!

  1. Napravi sam svoju igru!

Društvene igre su vjerovatno već postale dosadne i odigrane nekoliko puta, pa zašto onda ne bismo napravili sami svoju savršenu društvenu igru iz mašte? I to sve uz pomoć materijala iz kuće? Običan bijeli papir može poslužiti kao platno za pravljenje mape, drangulije koje stoje po ladicama za „čovječuljke“ iz igre, a pravila igre možete osmisliti sami! Upoznajte svoje dijete sa potencijalima kreativnog stvaranja, jer osim što je uključivanje mašte dobro za animiranje u zatvorenom prostoru, dugoročno je korisno za razvoj nervnog sistema djeteta.

  1. Pozorište kod kuće –

Dvije stolice i jedna plahta ili prekrivač su odlična scena za lutkarsku pozorišnu predstavu. Mališani mogu spremiti tačku u kojoj plišane igračke izvode scenu iz omiljene bajke, ili recituju pjesmice naučene u vrtiću, a ukoliko se mališani osmjele, mogu da je recituju i sami. Dok traje priprema predstave, roditelji mogu da predahnu, popiju kafu ili uživaju u miru, a to je često svakom roditelju veoma potrebno.

Podržite svoje mališane aplauzom nakon predstave. Ko zna – možda se tu krije mali akademski glumac ili buduća filmska zvijezda!

  1. Igrajte se „Zagonetnih ličnosti“ –

Igra se sastoji od pogađanja zagonetne ličnosti koju unaprijed zna onaj ko ju je postavio kao „zagonetnu“. Potrebno je da ostali učesnici postave što manje pitanja prije nego se ličnost „otkrije“. Istraživanja su dokazala da razmišljanjem i zagonetkama dječiji um vježba pamćenje, logično povezivanje, a druženje sa porodicom je dodatni plus zbog kog se stvaraju zajedničke lijepe uspomene.

  1. Zajedničko čitanje naglas –

Pogotovo korisno za mališane koji se susreću sa svijetom slova, zajedničko čitanje može biti odlična i zanimljiva priprema za ulazak u čitalački svijet. Bajke, basne, kratke priče i pjesmice. Roditelj može da pročita priču ili odlomak prvi, potom pomogne djetetu da ponovi čitanje istog dijela. Vježbanje čitanja je odlično za razvoj moždanog sistema, odična vanškolska aktivnos, ali i fantastičan način da zaokupite dijete kvalitetnim štivom!

download free uapkmod,action game apk mod, android apps apk mod